ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

logo mpntr.png

Огласна табла

Бројач посета

1213933

Учење на даљину

ucenje na daljinu

За осмаке

za osmake

Претрага

COVID - 19 едукативни материјал

Јавне набавке

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Дечја недеља

ДЕЧЈА НЕДЕЉА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

                „ГРАДИМО МОСТОВЕ МЕЂУ ГЕНЕРАЦИЈАМА“

3. октобра 2017г. чланови нашег Ученичког парламента – Валентина Петковић као председница, Андреј Бакић-Грчак као потпредседник у пратњи Дивне Милошевић, координаторке рада  УП-а, учествовали су у раду седнице УП-а из целе Србије у Народној скупштини Републике Србије. Ова седница се традиционално одржава сваке године у октобру као вид обележавања  манифестације  „Дечја недеља“.

Тема овогодишњег скупа била је „Међугенерацијска солидарност – мој допринос“. 

Након уводне речи коју је изнела Милена Бићанин заменица председника Одбора за права детета Народне скупштине РС и Иве Ераковић извршне директорке организације „Пријатељи деце Србије“као и Марије Булат из „Регионалне конфедерације за младе“, реч је узео Дражен Зацеро такође из орг. „Пријатељи деце Србије“. На почетку он је представио значење појма међугенерацијске солидарности, шта она подразумева, који су начини испољавања.

Како је седница била интерактивна, у њој су равноправно учествовали и ученици. Они су износили своје виђење појма, које су потешкоће али и предлоге за унапређење међусобне солидарности. Истакнуто је да солидарност не подразумева само однос према старијим суграђанима (нпр. уступање седишта у аутобусу и сл.), већ је то и однос млађих и старијих ученика у школи, односи између наставника и ученика, односи родитеља и деце и многи други.  Солидарност подразумева добре међусобне односе СВИХ људи у различитим етапама живота – то је однос СВАКОГ ОД НАС СА СВАКИМ ОД НАС.

Један од фактора који утичу на ниво остварености међугенерацијске солидарности је и демографска слика савременог друштва. У њој постоји неравнотежа у броју између старије и млађе популације. Чињеница је да се људски век продужио захвањујући бољим условима живота ( напредак науке и технологије, боља информисаност и многи др.) С друге стране људско друштво се променило : млади све касније ступају у брак, имају по једно или двоје деце.То је недовољно за позитивну репродукцију друштва. Тако се број старијих повећава у односу на младе. То често има за последицу љутњу и бес и често, непримерено понашање млађих према старијима.

Шта нам је чинити у таквој ситуацији? Пре свега, потребно је радити на подизању свести о значају добрих међугенерацијских односа код свих без обзира на године живота. Старији своје искуство треба да на позитиван начин пренесу млађима, не користећи при том своју позицију јачег. Деци не треба ауторитет већ подршка. Млади са друге стране треба да поштују то искуство старијих и могућност да нешто науче на њему. Само у тој међусобној интеракцији, ти односи расту и напредују.

Поносимо се нашим активним учешћем у дебати на ову тему. Изнели смо добре и иновативне предлоге који су прихваћени од стране свих учесника и награђени аплаузом .

Трудићемо се да исте применимо и тако допринесемо унапређењу међусобних односа,за почетак, у нашој школи.

                                                                   Д. Милошевић