ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

logo mpntr.png

Огласна табла

Бројач посета

1213933

Учење на даљину

ucenje na daljinu

За осмаке

za osmake

Претрага

COVID - 19 едукативни материјал

Јавне набавке

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

20. новембар - Светски дан детета

Школска 2017/18. 

 20. новембар – СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА 

Светски дан детета обележили смо учешћем на седници Савеза Ученичких парламената у Народној скупштини Републике Србије. Представници наше школе били су : Валентина Петковић и Андреј Бакић Грчак у пратњи координаторке рада УП Дивне Милошевић.

Скуп је организован као Дечија седница на којој су деца постављала питања државним функционерима и посланицима на тему насиља у школама као и друштву уопште и начинима решавања овог, актуелног, проблема.

 Иницијативу је  спровела  организација „Пријатељи деце Србије“ као део процеса развоја националног стратешког оквира за превенцију и заштиту деце од насиља. То  је саставни део пројекта „Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у земљама Западног Балкана и Турској“, који финансира Европска унија а која се спроводи у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање и социјална питања, Министарством здравља, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и УНИЦЕФ – ом.

Деца су тога дана, представницима Владе Републике Србије, министру рада Зорану Ђорђевићу,  министарки без портфеља Славици Ђукић – Дејановић, Весни Недељковић, помоћници министра  за основно образовање,  Владимиру Ребићу, директору полиције, директору УНИЦЕФ-а за Србију (Michel Saint Lot), исказала своје мишљење о томе како виде проблем насиља и дала предлоге како оно може да се спречи.

Министар Ђорђевић апеловао је да се насиље мора прекинути одмах, министарка  Ђукић - Дејановић дала је обећање да ће држава са своје стране учинити све да се стане на пут нарастајућем насиљу.  а госп. Michel Saint Lot да ће УНИЦЕФ у сарадњи са надлежним институцијама наставити да се још снажније бори против насиља у друштву.

На седници су изнети статистички подаци о понашању деце у слуцајевима насиља. Тако нпр. 53.3% деце не би пријавило насиље полицији у случају да присуствују самом чину иако полицију виде као врло значајног актера у спречавању насиља. Затим, 36.7% деце у случају да су жртве насиља сами решавају проблем док преко 50% посто то и пријављује надлежнима. Деца и даље виде родитеље одн. чланове својих породица као најважније актере у заштити од насиља.

Као закључак седнице, односно  активности и поступке којима бисмо сви ми могли да утичемо на смањење насиља, деца су изнела следеће :

-         организовати више радионица и обука за децу, родитеље и наставнике;

-         оснаживати децу да пријављују насиље ( родитељима, полицији, наставницима, запосленим у школама и другим особама од поверења);

-         важно је да полиција, запослени у школама, родитељи и други одрасли брзо и исправно реагују када неко дете пријави насиље;

-         одрасли треба да ураде све што могу како би се деца у школама, кућном окружењу, као и свим местима где бораве, осећала сигурно и безбедно;

-         важно је да сви они који виде или препознају ситуацију насиља реагују на адекватан начин.

-         Осим тога, потребно је да се сви више слушамо, уважавамо и разговарамо међусобно; да се информишемо о насиљу –  правимо информативне видео снимке, постере, промотивни материјал, омогућимо пуни активизам деце кроз заједничке подухвате и активно учешће; спречавање дигиталног насиља – да не кориостимо мобилне телефоне у школи, пријављујемо насиље на интернету, водимо рачуна о томе шта постављамо на друштвене мреже, итд.

20171120 150916

 

                                                            Д. Милошевић