ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

logo mpntr.png

Огласна табла

Бројач посета

1213939

Учење на даљину

ucenje na daljinu

За осмаке

za osmake

Претрага

COVID - 19 едукативни материјал

Јавне набавке

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Трећа конференција ђачких парламената региона

СМЕДЕРЕВО – ТРЕЋА КОНФЕРЕНЦИЈА  ЂАЧКИХ  ПАРЛАМЕНАТА    РЕГИОНА              

На позив координатора рада Градског парламента ученика Смедерева а у организацији Регионалног центра за таленте и развој деце Смедерева, 19. октобра 2017г. представници нашег Ученичког парламента били су у Смедереву и учествовали у раду конференције ђачких парламената региона.

Тема овогодишње, треће конференције, била је „Утицај медија и развој медијске културе код основаца“.

Састанак је уприличен у ош. „Др. Јован Цвијић“, где су се окупили представници ђачких парламената из Краљева, Чачка, Ваљева као и наши ученици : Валентина Петковић председница нашег УП-а, Анита Кампуш, члан УП-а у пратњи координаторке рада нашег УП-а

Дивне Милошевић , логопеда као и проф. енглеског језика Биљане Бранковић. Ми смо били представници београдских школа.

После уводне речи директорке ове школе, имали смо прилику да обиђемо и разгледамо школу. Оно што бисмо издвојили као куриозитет је то што ученици ове школе носе униформе већ десет година! Та пракса се спроводи доследно и представља пример како је могуће реализовати добру идеју ако су сви искрено заинтересовани и активно раде на њеном спровођењу.

После разгледања окупили смо се како би свако представио своју школу. Нашу школу представиле су Валентина Петковић и Анита Кампуш, кратким историјатом о настанку школе, њеним каснијим трансформацијама као и оним чиме располаже данас. Поделиле су учесницима неколико примерака нашег школског часописа „Винчанско писмо“ а ми смо од домаћина добили мајице са логом Ученичког парламента региона.

Подршку овој конференцији пружили су и Министарство просвете науке и технолошког развоја РС и представници локалних медија.

Радни део конференције одржан је у Градском музеју Смедерева. Рад је подразумевао три тематске радионице а теме су биле следеће :

-      „Културни садржаји као вид отпора непримереним медијским садржајима“

-      „Друштвене мреже – добре и лоше стране „

-      „ Медији – проблем тачног информисања“ 

Учесници су се мењали по групама, тако да су сви прошли све три радионице.

На крају донели су заједничку декларацију која је гласила :

Након разматрања проблема који се јављају у школама али и у животу ученика а који су изазвани неправилним схватањем  и употребом медија и друштвених мрежа, апелујемо на све релевантне чиниоце почев од Министарства културе, медијских кућа, удружења новинара и других институција да узму у заштиту децу основношколског узраста од непримерених садржаја који се пласирају путем телевизије а најочигледнији су у ријалити програмима. Тражимо да се нађе начин да ови садржаји буду недоступни деци млађој од 15 година због својих аморалних ставова  који изражавају све оно што никако не би смео да буде идеал младог човека.

Такође апелујемо да се појача контрола употребе друштвених мрежа, јер разни видови насиља вређања и омаловажавања остављају несагледиве последице на личност младих особа.“

Након овог радног дела и закључака са конференције имали смо ручак у ресторану и време које је предвиђено за обилазак културно историјских знаменитости града. Обишли смо смедеревску тврђаву, остатке последњег српског средњевековног двора. Она је својом монументалношћу некада,представљала  лепотицу од камена а данас највећу равничарску тврђаву у Европи. У тој чудесној историјској причи о Тврђави, невидљивим нитима повезане су прошлост, садшњост и будућност – негде на граници између истине и легенде створен је непролазни симбол Смедерева.

Дан је био предиван, сунчан...склопили смо нова познанства, сликали се, разменили адресе...Овакви састанци враћају веру у то да можемо да променимо на боље све што замислимо, само ако имамо чврсту вољу, марљивост, слогу и свест о будућности.

             

                                                              Д. Милошевић