ОШ "Никола Тесла", Винча

esdnevniklogo
large Google Classroom
rasporednastave 1
asdad

♥ ОШ "Никола Тесла" Винча ♥

za osmake

logo mpntr.png
1 39 (2)

Бројач посета

2383377

Учење на даљину

ucenje na daljinu

Изградња ОШ „Никола Тесла” у Лештанима

 

20210327 201201

COVID - 19 едукативни материјал

Календар

пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Савети за родитеље будућих првака

Савети за родитеље будућих првака: педагошко-психолошка служба

У прилогу је текст 

IMG 20210316 165638

 

Савети за родитеље будућих првака

Радујте се са својим дететом поласку у школу!

На дететов став према школи много утиче став родитеља. Немојте му претити школом, немојте га застрашивати. Прославите кад се упише, ставите му до знања да се поносите што ће бити ђак, најавите све лепо што га у школи чека.

Почетак школе није крај игре

То што ће дете постати ђак, не значи да ће престати да буде дете. Игра је важна. Кроз игру дете учи, емоционално и социјално се развија. Учествујте у игри свог детета, обогатите је, проширите. То га неће ометати у учењу, напротив.

Пажња је важна

Да би дете од септембра дете могло успешно да учествује у неколико часова дневно који трају по 45 минута, важно је да му пажња буде на одређеном нивоу. Подстичите развој пажње охрабрујући га да што дуже истраје у активностима које воли. Али нека то не буду школске активности, боље да то буде нека игра, нпр. ређање, слагање... И не будите строги у овоме – детету предшколског узраста је пажња у развоју и не може преко својих достигнутих граница.

Правила су важна

Да би дете што успешније прихватило школска правила понашања, важно је да је пре тога научило у кући да постоје правила и да је добро поштовати их. Уколико нисте сигурни да ли сте се довољно тиме бавили до сада, лето је пред вама.

Дете не мора пре поласка у школу да зна да чита и пише

Уколико ваше дете не зна да чита и пише, не брините, научиће код нас. То није важно, али је важно да користи оловку, да црта, да боји, да вежба своје прстиће за тако фину радњу као што је писање. У томе ће му много помоћи везивање пертли, закопчавање и откопчавање дугмића, ређање перли, зрна кукуруза, пиринча.

За учење читања је најважније да је лепо научило да изговара све гласове. Уколико ту има проблема, вежбе са логопедом до септембра биће драгоцене.

Школске обавезе нису прве обавезе у животу детета

Деца често брину због обавеза које их у школи чекају, али чешће и више брину родитељи. Не брините, школске обавезе нису прве обавезе у животу детета. Уколико је ваше дете научило да брине о својим стварима, да их среди, да испоштује ваш договор, да намести свој кревет, да, рецимо, изнесе смеће, прихватање обавеза у школи неће бити проблем. Уколико није, лето је пред вама.

Разговор је незамењив

Учите своје дете да са другима комуницира отворено, уз уважавање, ненасилно, пристојно. То ће му много значити да са вршњацима изгради добре односе. Најбољи начин да га томе научите је да ви са њим комуницирате отворено, уз уважавање, ненасилно, пристојно. И да имате времена за тај разговор. Одвојте сваког дана мало времена да га чујете, да вам не промакне нешто важно што му се дешава. Кад вам се дете поверава, то је најбољи начин да га сачувате од опасности.

Педагошко – психолошка служба